Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Chiudi

RGFE

Campania: Aubergine Parmigiana

Chef

Viviana Marrocoli

Cook & Prep Time

3 timer

Serves

4

Campania: Aubergine Parmigiana

Ingredients

  • 800 g auberginer
  • 800 ml økologisk tomatpassata
  • 370 g drænet mozzarella eller fior di latte (komælksmozzarella)
  • 80 g parmesan eller Grana Padano-ost
  • 1 spsk ekstra jomfru olivenolie
  • 1 bundt frisk basilikum (kun blade)
  • 500 ml solsikkeolie til stegning af auberginerne
  • salt efter smag

Directions

Step 1

Imens skæres auberginerne på langs i 5 mm tykke skiver, drysses med lidt salt og lægges i et ildfast fad for at trække overskydende væske ud, og der lægges skiftevis lag af auberginer på køkkenrulle.

Step 2

Tag aubergineskiverne op efter en halv time, og steg dem i godt med olie, lad dem dryppe af på køkkenrulle, og sæt dem til side til afkøling. Udskift olien, når det er nødvendigt. Før du samler parmigianaen, skal ingredienserne være kølige, ellers smelter mozzarellaen! Hæld en skefuld af den tidligere tilberedte tomatsauce i bunden af ovnfadet.

Step 3

Dæk derefter bunden af fadet med et lag aubergineskiver, uden at de overlapper hinanden eller efterlader huller. Læg derefter et lag mozzarellaskiver og et par basilikumblade på, kom en skefuld tomatsauce på, og drys med revet parmesan.

Step 4

Gentag i samme rækkefølge: 1 lag auberginer, 1 lag mozzarella og basilikum, 1 lag tomatsauce og til sidst revet parmesan. Lav mindst 3 lag for at få en dyb parmigiana!

Step 5

Afslut med et lag aubergineskiver, og kom saucen, revet parmesan og et par basilikumblade på toppen. Bag parmigianaen i ovnen ved 180 °C i ca. 30-35 minutter. Det kan variere fra ovn til ovn, så tjek retten efter de første 15 minutter.

Step 6

Den er færdig, når der dannes en skorpe på overfladen. Tag den ud af ovnen, og lad den køle helt af i fadet.

Vent mindst 3-4 timer, før du serverer den. Den smager endnu bedre dagen efter!