Industriel konservering af tomater søger kontinuerligt at reducere sin miljøpåvirkning ved at anvende innovative metoder, især inden for:
Effektiv vandhåndtering: Vandbesparelse og effektiv vandhåndtering er prioriteter inden for den italienske konservesindustri. Virksomheder implementerer avancerede vandhåndteringssystemer, herunder genbrug og genbrug af vand i hele produktionsprocessen.
Energieffektivitet: Den italienske konservesindustri sigter mod at reducere sit kuldioxidaftryk ved at bruge energieffektiv maskineri og udstyr for at minimere energiforbruget under bearbejdning.
Reduktion af kuldioxidaftrykket ved at reducere afstandene for vejtransport gennem initiativer som samarbejde med lokale landmænd, optimering af logistik, favorisering af sø- og jernbanetransport som erstatning for vejtransport, hvor det er muligt, samt nye lette emballageløsninger som “bag in box” til større mængder produkter.
Genanvendelige emballager: De fleste emballager, der bruges til økologiske konserverede tomater, er metalbeholdere for at garantere produkternes renhed og sikkerhed for forbrugerne. De er et miljøvenligt alternativ med lave kuldioxidemissioner i forhold til andre emballagematerialer. De kan også genanvendes et ubegrænset antal gange. Glasbeholdere og flasker, der bruges til økologisk tomatpuré og andre produkter, kan fuldt ud genanvendes. Aseptiske løsninger i bag in box, der primært bruges til større mængder over 2,5 kg, har en ekstremt lille kuldioxidpåvirkning i forhold til andre emballeringsløsninger og er meget lette at transportere, hvilket fører til energibesparelser.
Affaldshåndtering ved at genanvende affald af uegnede råmaterialer til bearbejdning til dyrefoder eller biogasproduktion.