Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Chiudi

RGFE

Kogt Torsk med hakkede økologiske dåsetomater, oliven og kapers

Chef

Viviana Marrocoli

Serves

4

Kogt Torsk med hakkede økologiske dåsetomater, oliven og kapers

Et italiensk twist på en klassisk norsk nytårsopskrift – inspireret af den traditionelle napolitanske opskrift. Den fyldige sauce er det perfekte tilbehør til den nænsomt tilberedte torsk, som bringer nytåret ind med elegance og glæde.

Ingredients

  • 600 g meget friske torskefileter
  • 2 laurbærblade
  • et par peberkorn
  • salt, efter smag
  • dryp af ekstra jomfru olivenolie
  • 1 stort hvidløgsfed, pillet og revet
  • 3 ansjosfileter, i olie
  • 3 teskefulde afsaltede kapers
  • 150 g Gaeta-oliven
  • 50 ml tør hvidvin
  • 250 g økologiske hakkede tomater på dåse
  • salt efter smag
  • 1 chilipeber
  • finthakket persille og basilikum til pynt

Directions

Step 1

Skyl torskefileterne under rindende koldt vand. Dup dem tørre med køkkenrulle, og skær dem i store stykker. Kog torsken meget forsigtigt i så meget vand, at det er dækket, med laurbærblade, peberkorn og salt i ca. 10-12 minutter afhængigt af fiskens tykkelse - vandet skal bare lige holdes i kog.

Step 2

Lav saucen i mellemtiden. Knus hvidløget til en pasta, og varm det op i en gryde med lidt olie. Tilsæt straks ansjosfileterne, uden at de bliver brune, og lad dem smelte ved svag varme. Tilsæt kapers og oliven, skru lidt op for varmen, og lad det koge kortvarigt.

Step 3

Deglasér med hvidvinen. Når alkoholen er fordampet, tilsættes de hakkede tomater, et lille halvt glas vand og den hakkede chili. Læg låg på, og lad det koge i 10 minutter. Tag låget af, smag til, og krydr om nødvendigt.

Server torsken med den rygende varme sauce, pyntet med finthakket persille og et par basilikumblade.