Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Chiudi

RGFE

Bagte kartofler ‘all’amatriciana’

Chef

Viviana Marrocoli

Serves

4

Bagte kartofler ‘all’amatriciana’

Måske den bedste comfort food, en rygende varm bagt kartoffel med denne lækre, let krydrede tomat- og baconsauce, toppet med ost.

Ingredients

  • 8 mellemstore eller 4 store bagekartofler
  • 200 g økologiske flåede tomater på dåse
  • 100 g guanciale eller røget bacon
  • 60 g revet pecorino-ost
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk olie
  • Sort peber efter smag
  • et lille stykke chilipeber
  • kviste af frisk basilikum til pynt

Directions

Step 1

Skyl kartoflerne godt. Varm ovnen op til 200 °C (varmluft). Sæt kartoflerne på ovnens midterste hylde. Bag dem i 15 minutter, og skru derefter ovnen ned til 170 °C, og bag dem i yderligere 45 minutter-1 time, indtil kødet er blødt (afhængigt af kartoflernes størrelse).

Step 2

Test med en tandstik. I mellemtiden laves saucen: Steg guanciale på en pande, til den er gyldenbrun, og læg den til side på et stykke køkkenrulle. Tilsæt et fed hvidløg og chilipeber til baconfedtet, og når hvidløget er gyldent, tilsættes tomaterne, og de koges i ca.

Step 3

10 minutter ved middel varme. Ved servering skæres toppen af den bagte kartoffel, saucen hældes over, og der drysses med pecorinoost og eventuelt sprød guanciale.

Pynt hver kartoffel med en kvist frisk basilikum.